3.02.11 г.

СПАГЕТИ С МАСТИЛО ОТ СЕПИЯ / NERO DI SEPPIA

Сепията е широко ползвана в традиционните кухни на почти всички средиземноморски страни. Естествено Италия не прави изключение от това правило. Употребяваме дори „мастилото” на сепията не само за да подсилим аромата на ястието, но и за постигането на, да ги наречем, сценични ефекти при сервиране.
Мастилото на сепията се продава заедно със самата нея или отделно в малки опаковки с надпис „Nero di Seppia”. Казвам това, защото може да си купите мастилото отделно и да го ползвате, например за оцветяване на ризото с морски дарове – ефектът е не само много вкусен, но и красив.
За да си сготвите мастилено черни спагети със сепия, пригответе си следното:


За две порции:
200 гр. спагети или лингуине;
1 голяма сепия;
½ глава лук;
1 опаковка "мастило" от сепия; 
2 скилидки чесън;
2 с.л. зехтин;
чаша бяло вино;
сол, черен пипер;
магданоз;

Приготвяне: Сварете избраната паста в подсолена с едра сол вода. През това време, запържете в широк тиган чесъна и лука до леко зачервяване. Допочистете сепията ако се налага. Добавете мъничко магданоз и нарязаната на малки парчета сепия и запържете докато не се поизпари сосчето, което тя си пуска. Долейте с чаша бяло вино и оставете да къкри на слаб огън около петнайсетина минути, ако се наложи доливайте с вода. Когато сепията е готова (омекнала е и я пробождате лесно с вилица) може да овкусите на сол или да прибавите кубче рибен бульон. След това, с помощта на решетъчна лъжица извадете от тигана сепията, а в останалия вътре сос изсипете „мастилото”, разредено предварително с лъжица вода.  Изсипете вътре готовата паста и един черпак от водата, в която е вряла. Разбъркайте много добре, докато пастата придобие наситен черен цвят. Разпределете в чиниите и посипете отгоре парчетата сепия и ситно нарязан магданоз.

И това ако не е Добър Вкус? Какво ще кажете?


La ricetta di oggi è: spaghetti al nero di seppia. Non vi fate impressionare dal colore che assumerà il piatto, perchè il vostro palato, poi vi ringrazierà.

Ingredienti per 2 persone

200 gr di spaghetti
1 seppia grossa
1 cucchiaio di cipolla tritata
2 spicchio d'aglio
2 cucchiai di olio d'oliva
un bicchiere vino bianco
sale, pepe q.b.
prezzemolo

Procedimento
Per preparare gli spaghetti al nero di seppia, occorre lavare la seppia, togliere la pelle, tagliarla a striscioline, separare i tentacoli e prendere il nero di seppia e stemperarlo in un pò d'acqua. Altrimenti potete comprarla già pulita.  Prendete una casseruola, riempitela d'acqua, salatela e portatla ad ebollizione, calate gli spaghetti e fateli cuocere.
Intanto, sbucciate e tritate l'aglio e la cipolla, fateli soffriggere con un pò di olio, aggiungete la seppia e i tentacoli e fateli saltare; a questo punto aggiungete il nero di seppia stemperato e mescolate con un cucchiaio di legno, unite gli spaghetti scolati e al dente, aggiungete se necessario altro sale, pepe, mescolate ancora, poi mettete gli spaghetti nei piatti e guarnite con le foglie di basilico oppure con il prezzemolo. Non mi resta che augurarvi buon appetito!








Няма коментари:

Публикуване на коментар

Варено със сос pearà

Вареното със сос pearà е типично ястие в празничното италианско меню най-вече на жителите на Верона и околностите. Легендата разказва, че...