Първа част на материала

 

Риба, риба и пак... риба – за 26 % повишаване на добрия холестерол
Сьомгата, бялата риба, както и морските дарове съдържат Омега-3 мастни киселини. При думата мазнини обикновено отхвърляме продукта като нецелесъобразен срещу редуцирането на същите. Какво се оказва обаче при изследване на канадски екип експерти...
При изследване на резултата на различни режими на хранене, при единия, от които се набляга на прием на говеждо и птиче месо, а при другия на консумация на морски продукти, на края на програмата се установява, че хората на рибен режим са повишили стойностите на добрия HDL холестерол с 26 %. Експертите обясняват това с присъствието на специфичната форма  добър холестерол - HDL2, която е с по-високо здравословно значение.
Според експертите белтъчините в рибата подобряват чувствителността към инсулина, което като резултат води до повишаване на HDL2.
Само че, ако рибата е пържена, се губи здравословната й за организма стойност. За да бъде полезна трябва да се приготвя във фурна или фолио. Освен това за предпочитане е да се консумират морски продукти, които са запазили целостта си пред предлаганите промишлени полуготови и готови обработки на пресоване и парченца. 


Поликосанол – плюс 15 %
Рoly-CO-sanol или поликосанолът представлява сбор от алкохолни вещества. Добива се от захарна трастика. При клинични проучвания се стига до заключението, че това е изключителен натурален продукт, който подобрява стойностите на добрия холестерол с над 15 % при прием на 10-20 мг на ден. Факт, невероятен дори и за висококвалифицираните кардиолози от Университета на Вандербилт, автори на изследването.


Бирата може да повиши HDL-холестерола с 12 %
Противно на очакванията и общоизвестните факти, оказва се, че лекото пиво може да „поразчисти“ нежеланите плаки от кръвоносните съдове. Нидерландски екип учени установява, че мъжете, които пийват по 2 малки бирички на ден подобряват стойностите на добрия си холестерол със  7 % след десет дни и с 12 % след три седмици ежедневна консумация.


Проф. Норман Каплан от Университета на Тексас споделя, че все още не е намерен точният верижен път, по който действа пивото върху холестерола в организма, но изследванията им категорично и многократно показали един и същ резултат – подобряване на HDL. Вероятно, ефектът се дължи на съставките на бирата, които редуцират хомоцистеина в кръвта, който е и рисков фактор за поява на сърдечно заболяване, допълва ученият.



Естествено, за да е полезна консумацията на бира, има ограничение на количеството. Здравословно е да се изпиват до 2 чаши на ден, освен разбира се, ако не празнувате нещо специално, като три пъти подобрен HDL-холестерол.


Макадамия – допълнителни 8 %
При изследване на 17 мъже с висок холестерол австралийски медицински екип установява, че при участниците, които ядат по 12-16 ядки от растението като част от дневния си порцион храна, подобряват холестерола си с 8 %. Според авторите на изследването, резултатът се дължи на мононенаситените мастни вещества, които съдържат. Ползата на ядките е още по-голяма, заради ниското съдържание на натрий на доза сухи изпечени ядки, което е една трета от количеството сол, задържащо се по повърхността на всички останали видове ядки.
Ядката макадамия има форма, подобна на лешник. Намира се в кръгла кафява черупка, която е обвита от зелена плодова обвивка.
Растението е разпространено в Източна Австралия, Индонезийските и Хавайските острови.