🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Магазинът и златните рибки

Гръцката Salonica fish планира да открие 10 магазина за прясна риба в България

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Острата миризма, тесните помещения и "бившите" бели престилки на продавачите са станали неразделна част от визията и атмосферата на специализираните магазини за риба. От соца, а и сега пазаруването на риба невинаги е приятно занимание. А сега затворете очи и си представете магазин, в който е по-чисто, отколкото в зъболекарски кабинет, интериорът е в изящен средиземноморски стил, персоналът е ведър и усмихнат, острата миризма я няма съвсем, а продуктите са пресни. Има такова място.

Магазините, в които можеш да намериш качествени морски продукти, не са много. Изключение от това през последните години правят веригата "Метро" и рибните щандове на "Пикадили" и халите. Това са и конкурентите на гръцкия предприемач Теохарис Афентакис, чийто нов магазин описахме горе. Той работи от два месеца и въпреки че не се намира в идеалния център на столицата, а вквартал "Белите брези",вече има лоялни клиенти.

В началото бе... нуждата

Първоначалната инвестиция, която предприемачът е направил, за да продава прясна гръцка риба на българския пазар, е 200 хил. евро. Вероятно тя ще се увеличи неколкократно, защото в близките пет години магазините вече ще са 10, обяснява Афентакис. Освен купуването на хладилни витрини и оборудване фирмата се е снабдила и с камиончета, които да могат да пътуват поне три пъти седмично от Солун до София. Сериозното перо в разходите е и наема на помещението, който е около 3 хил. евро. на месец.

"Не се притесняваме от кризата, предлагам хранителен продукт, който ще се купува, защото е добър за здравето", обяснява Теохарис Афентакис. Той е и собственик на гръцката компания Salonica fish. Това опростява целия бизнес модел. С магазините гръцкият предприемач просто затваря кръга на производство, тъй като базираната в Солун Salonica fish е всъщност борса за риба, на която, освен че изкупува и продава, разчита и на улов от Бяло море със собствени кораби.

Моментът за излизане на българския пазар е дошъл след приемането на България в ЕС. "Понеже прясната рибата е нежен продукт, който не може да търпи изчакване за освобождаване по границите, удачният момент за начало на начинанието дойде след либерализацията на пазара", обяснява Афентакис. Преминаването към по-леките процедури и правила на общия европейски пазар са в основата на решението му да насочи инвестициите си към страната след десетгодишно отсъствие. През 90-те години той е представител на сладоледите "Евга" на местния пазар, по-късно открива четири сладкарници за гръцки сладки. Решава да прекрати всичко това през 2000 г. и да концентрира усилията си към рибната борса в Солун.

Преди да стъпи на българския пазар Теохарис Афентакис прави проучване, което показва, че рибният пазар е беден и се предлага най-вече замразена риба, която няма нищо общо с прясната, която макар и по-скъпа, е доказано по-качествена и полезна за здравето. "Другата причина да насоча бизнеса си към страната е, че много българи пътуват в Гърция след отварянето на границите, опитват и харесват гръцката риба и започват да я търсят", обяснява Афентакис. Преди отварянето на магазина вече е имало клиенти от България, които са пазарували редовно от борсата в Солун. А сега ще могат да пазаруват директно на софийската на ул. "Дойран". Освен това в него се предлагат гръцки деликатеси, зехтин, маслини и сладка.

Рибена бизнес рецепта

В магазина на Salonica fish има както традиционните риби, които българите познават и са свикнали да консумират, така и продукти като калмари октопод, стриди, ципура. Цените на тези гурме продукти естествено са по-високи, и стигат между 30 лв. и 40 лв. за килограм. "Клиентите търсят рибите, които са за скара, но и тези малки рибки за пържене. Не бих казал, че българите са консервативни консуматори. Склонни са да купуват и непознати за тях видове риби, ние им помагаме с рецепти и обяснения за това как да ги приготвят", разказва впечатленията си Афентакис. Той не дава данни за оборот и марж на печалбата, но е категоричен, че не продава с високи надценки, защото всичко идва от неговата собствена борса, без да минава през посредници.

Рибата, която се продава в магазина, е на не повече от два дни - това е изискване, което предприемачът сам си е поставил, за да гарантира качество. За целта камионите на фирмата пътуват от Солун до София по няколко пъти в седмицата и внасят такива количества, които да не създадат излишък. На практика рибата, която е уловена рано сутринта, пристига до магазина за около 5 часа. "Имайки предвид, че е лято и хората не са в София, както и фактът, че магазинът е нов, продаваме по 1 тон риба седмично", обяснява предприемачът.

Все още никой не е потърсил Salonica fish, за да пазарува на едро, но дори да има такъв интерес, ценообразуването ще е трудно. "Няма как дадем оферти за цени в дългосрочен план, защото цената не е постоянна, а се определя от търсенето и наличните количества на пазара, а те зависят от това дали има улов или няма", обяснява Афентакис. Въпреки това за малкото време, в което магазинът съществува, е натрупал популярност сред ресторантьори. Около 40-50 ресторанта купуват риба, която готвят и предлагат в същия ден.

Ако всички върви по вода, ще последва и разрастване на бизнеса. По-голямата част от инвестицията вече е направена - рибата е осигурена. Затова планът е за още десет магазина, подобни на този в София. Част от тях ще бъдат разположени и в други градове. Такава програма е заложил Афентакис за следващите пет години. В столицата местата ще са разнообразни – специализирани магазинчета ще има и в центъра, и по кварталите. Съвсем скоро ще започне и рекламна кампания. Засега в първия магазин работят 10 души, но може би скоро ще бъдат назначени още 6 души.

Пазар с потенциал

Пазарната ниша с търговията на прясна риба в България все още не е добре развита. Въпреки това тенденцията в последните няколко години е към ръст на консумацията на риба, показват данни на НСИ. Заедно с това се увеличава и цената на рибата. Що се отнася до вноса (виж графиката) на прясна риба въпреки ръста в последните години делът му остава около три пъти по-малък от този на замразена.

19 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jj avatar :-|
    J.J.
    • - 10
    • + 20

    В България няма особена култура за консумирането на риба. Изключение може би правят морските градове. Но в София например се яде риба 2-3 пъти годишно, така че такива инвестиции, поне на пръв поглед са доста рискови. Nordsee, например, въпреки че откриха няколко магазина в новите молове, не виждам да се радват на особен успех. Поне по мое мнение де, винаги когато отида в някой от моловете, то техния ресторант е празен.

    Нередност?
  • 2
    artu73 avatar :-|
    justAfriend - дисидент за Икономедиа
    • + 20

    Като гледам - цените са чудесни. Дай Боже да отвори скоро и в нашия град. Търговците се оливат с 9 лева за замразена скумрия! Всемейството ми консумираме редовно риба, но по-често замразена, тъй като прясна освен шаран няма... А до МЕТРО за прясна риба на безумни цени - сори.

    Нередност?
  • 3
    pesheff avatar :-P
    pesheff
    • - 16
    • + 21

    повече конкуренция по добре!
    Само че стига вече със това че всичко чуждо най хубаво! Не ви ли писна да се плюем а пък да възхваляваме чуждото-гърция живее на кредит и е бъкано с корупция а ние ги мислим за едва ли не стандарт на подражание!

    Нередност?
  • 4
    shwarzspeht avatar :-P
    Клюводървец
    • - 4
    • + 11

    Крайно време е да се появят истински магазини за риба.В провинцията всички местни магазини и магазините от веригите б...а,к.......д,п...и и т.н. продават рибни продукти които и бяла мечка гладувала 2 години не би вкусила.

    Нередност?
  • 5
    klecho avatar :-|
    klecho
    • - 2
    • + 16

    До коментар [#1] от "J.J.":

    Пък може и да му потръгне на човека, инициативата е добра. Нека не забравяме че у нас килограма на пресния шаран отдавна надскочи 7-те лева, кой знае, може пък на мнозина вече да им е писнало от подобно грабителство- все пак се касае за вид риба, който в т.нар "нормални" страни се явява деликатес за котките...

    Нередност?
  • 6
    shwarzspeht avatar :-P
    Клюводървец
    • - 2
    • + 18

    До Пешката.Подкрепям всеки български предприемач,който успее да продава риба със сносно качество.Не искам да изреждам фирмите на сегашните рибни монополи който ни продават риба ,предназначена за рибно брашно за чифтокопитни и пернати.

    Нередност?
  • 8
    eleni avatar :-|
    el
    • - 6
    • + 36

    Нямам нищо против да подкрепям българските предприемачи, но ще започна да го правя тогава, когато започнат да ми предлагат добри продукти по добър начин. Тези хора ме спечелиха от първото ми влизане с качеството на рибата, с добрите цени и с отношението си към клиентите. Не ме интересува дали са гърци, германци, таджикистанци или българи, важното е, че се справят много добре и ми е приятно и изгодно да пазарувам от тях.

    По същата причина предпочитам да ходя на море в Гърция. Цените не са драстично по-високи, морето е по-чисто, няма строителни площадки и крайбрежната ивица не е превърната в бетонен пейзаж. Освен това по повечето заведения/магазини и всякакви места отдавна са се научили как да се държат с клиентите, което със сигурност не може да се каже за България. Просто не съм склонна "патриотично" да подкрепям нещо само защото е българско, ако освен това не е и качествено.

    А рибният магазинът е страхотен. Съвсем близо ми е и редовно пазарувам от там - рибата наистина е супер прясна и на много добри цени, а продавачите са толкова ведри и услужливи, че всеки път си излизам усмихната до уши и ужасно доволна. Освен рибата имат и чудни маслини, а и всякакви сладка (например сладко от малки зелени лимончета:).


    Нередност?
  • 9
    ivan_ivanov avatar :-|
    птицата-бегач
    • - 2
    • + 12

    Зимата ходих на рибния пазар в Атина, вярно, че не мирише зловещо и е много пъстър. Освен това цените на рибите бяха съвсем малко по-скъпи от тези в България. В съседство е месния пазар. Там пък видях меса по-евтини от нашите.

    Нередност?
  • 10
    krez avatar :-P
    Крез
    • - 4
    • + 15

    Браво ,наистина почти няма рибни магазини читави .
    Само като търговец съм малко песимист за финансовият резултат.
    Пише ,че наема е 3000Е ,персонал 10 с тенденция за 16,
    4пъти седмично хладилен камион гърция и обратно.
    Доста хладилна техника мощна /риба се съхранява охладена от -2 до +2 градуса и то в открита витрина.
    Бабешка сметка наем 6000лв,персонал с осигуровките около 10 000лв
    транспорт /гориво поддръжка амортизация/ около 7-8000 месец,
    ток около 2000 месец тотал на най големите разходи около 26000 месец
    Продажби около 4 тона на месец средна цена 12-13 лв/кг
    оборот около 50-55 000лв нормална надценка по техни думи около 20-30% печалба преди данъци около 13 000 лв нека е 15 000.
    ДДС върху 15000 е 2500 данък печалба няма щото е на загуба
    Извод чиста печалба 10000-13 000лв разходи 25-26 000
    Извод или вдига продажбите поне 2-3 пъти тоест около 12-13 тона на месец или ако седи повече от половин година на този или двоен оборот е перач на пари или пълен глупак.Все пак загуба от 10-15 000
    на месец повече от 5-6 месеца не се търпи.

    Нередност?
Нов коментар