Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Мастилото на калмарите е с дъх на трюфели

Мастилото на калмарите е с дъх на трюфели

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Калмари

Калмарите са любима храна на човечеството от много векове. За разлика от скаридите, калмарите се ядат почти изцяло. За храна стават пипалата им, телата, плавниците и дори черната течност, приличаща на мастило, с която гонят враговете си.

Единственото, което не се ползва, са очите и носът, който прилича на човка. Когато калмарът се почиства, това се прави много внимателно, за да не се разкъса торбичката, пълна с „мастилена” течност. Най-добре е ако купите предварително почистен калмар.

Той не се отличава с рибен вкус, а месото му прилича по-скоро на това на омара. То се съчетава с всеки продукт и е идеално за ястия и салати, а също така и за супи. По време на пости някои хора ядат калмари, защото те не са нито риба, нито месо.

Самото месо е много нежно и трябва да се готви много внимателно. Белтъкът му е с такава структура, че ако се вари повече от три минути, белтъкът на месото се втвърдява, а ако се вари повече от половин час, белтъкът се размеква отново. За съжаление при дълго варене обемът на калмара намалява повече от наполовина.

Мастилото му се ползва за сос. То боядисва ястието в черен цвят и му придава вкус, който прилича на този на трюфели. Много вкусни ас сушените калмари, които са идеално мезе за всякакви питиета.

За да сварите правилно калмарите за салата, кипнете вода в малка тенджерка, добавете сол, дафинов лист и черен пипер на зърна. Пускайте калмарите един по един. След като пуснете първия, бавно бройте до десет и извадете с решетъчна лъжица. Изчакайте водата пак да кипне и пускайте следващия калмар.

Можете изобщо да не варите калмарите за салата, а да ги обработите по следния начин: размразените сурови калмари, добре почистени, се заливат с вряла вода. След минута водата се отцежда и калмарите са поливат с оцет. След това са готови да се добавят във всяка салата цели или нарязани.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
52
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Ани
Ани
15.11.2011 23:04
Защо снимката показва малки вкусни октоподчета ?
1
0
Калмарите са продукт,
Калмарите са продукт,
08.11.2010 17:53
Който може да се приготви много бързо, по много начина, без да объркаш рецептата.
Супер мезе.
0
1