Gotvach.bg»Статии»Кулинария»Морските продукти са адски вкусни със сос Фра Диаволо

Морските продукти са адски вкусни със сос Фра Диаволо

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Сос Фра Диаволо

В превод италианското словосъчетание Fra Diavolo означава „брат на дявола” и през ХVIII век французите са наричали така неаполитанеца Микеле Пеца. Той става известен като лидер на защитниците на Неапол от нашествието на войските на Наполеон. Италианецът се оказал толкова коварен изобретателен в стремежа си да опази родния град, че французите не смеели да изрекат името му и говорили за него само шепнешком.

Те го наричали Фра Диаволо, без да подозират, че след два века тези страховити думи ще се превърнат в кулинарен термин за изискано приготвяни морски дарове. Сосът „Фра Диаволо” е любим на почитателите на изисканата кухня в много страни. Червеният му цвят го прави наистина дяволски, а букетът от подправки ще ви отнесе на седмото неб(ц)е.

За да приготвите истински сос „Фра Диаволо”, ще ви трябват скариди – небелени, около килограм. Освен това - 3 чаени чаши домати или доматено пюре, 5 супени лъжици зехтин, 2 супени лъжици нарязан наситно кромид лук, 2 скилидки чесън, 1 дафинов лист, 1 китка магданоз, щипка чубрица, черен пипер, лют пипер, карамфил, индийско орехче, морска сол на вкус и 5 супени лъжици уиски или коняк за фламбиране.

Размразете скаридите, нарежете наситно чесъна, изчистените от ципите домати бланширайте за 3 минути във вряла вода и пасирайте до пюре. Обелете скаридите, като разрежете с ножица дългия процеп на гърба на черупката.

Скариди

Хитиновият плавник на опашката, както и главата, трябва да останат цели. Ако скаридите са по-едри, с нож отстранете червата – тъмната жилка на гърба на скаридата.

В отделен съд задушете доматите и когато една четвърт от тях изври, отстранете от огъня. Запържете скаридите в зехтина до порозовяване. Добавете лука, чесъна, всички подправки, цели клончета магданоз.

В края на готвенето трябва да ги извадите. Задушете 15 минути, като от време на време разбърквате. Залейте с алкохол и запалете. След като пламъкът угасне, похлупете за 3 минути с капак. Още по-ефектно ще бъде, ако фламбирате скаридите на масата, пред възхитените погледи на гостите ви.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest