Следва

"Капитал" сменя Главния редактор заради нов акционер в "Икономедия"

Октопод със зеленчуци - чудно лятно гурме преживяване

В топлото време ни се иска храната ни да бъде максимално лека и свежа...

Стил преди 13 години

В топлото време навън всичко, от което имаш нужда след дългата работна седмица е свежа ястие, за предпочитане морско и изстудена напитка в приятна компания. Но любимите и типични заподозрени са ти до болка омръзнали.

Ето защо ти избрахме една не толкова позната рецепта за приготвянето на октопод, с който да си "оближеш пръстите" .

Морския деликатес приготвяме със свежи зеленчуци и тайната съставка - анасонов елексир.


Необходими продукти за 4 дози:

600 гр. сварен и почистен октопод
50 гр. петмез
50 мл. Анасонлийка "Едно Време"
8 броя бейби царевички
4 стръка пресен лук
1 с.л. доматено пюре
50 мл. зехтин
сол и черен пипер
3 гр. риган

Начин на приготвяне:

Пипалата на предварително сварения октопод се нарязват на парчета с дължина около 2 см. Запържват се в добре нагорещен зехтин. Добавят се нарязаните зеленчуци, петмеза и доматеното пюре. Гаси се с анасонлийката и се овкусява. Накрая се поръсва с риган и се поднася в подходящ съд.

Забележка:

Октоподът се вари в 1 чаена чаша винен оцет, 1 чаена чаша зехтин и 1 чаена лъжица морска сол, на слаб огън и при периодично разбъркване.



Анасонлийка е българската анасонова напитка. Към момента на нашия пазар има само една марка, която произвежда традиционното питие по оригиналната му технология – Анасонлийка „Едно Време”. За производството на един литър се използва 9-10кг първокласно грозде от лозя, разположени в Розовата долина. Добавят се само добре почистени и зрели семена анасон.

Консумацията на Анасонлийка е изкуство, което се е запазило непроменено през годините. В класическия ритуал Анасонлийка се пие разредена с ледена вода. Обикновено съотношението е 2:1 в полза на водата. Получава се прозрачен бял цвят със синкав оттенък. Вкусът е деликатен, не толкова сладък и завладяващ сетивата със своята мекота и приятна свежест.

Противно на общоприетите схващания, че подобна напитка е приоритет на мъжете, независимо дали разредена с вода или под формата на летен коктейл, Анасонлийка е идеално питие и за дамите.

Виж още на www.anasonliika.com

More Стил