Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Коя риба е най-подходяща за скара?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Коя риба е най-подходяща за скара?

    Извинявам се за офф-топика, но до колкото разбирам сте любители на рибата. Миналата година ходих в Кърджали, там в един респорант сервихараха печена риба на жар. Вкусът беше уникален, но нищо не разбирам от риби и начините за приготвянето им. Коя риба е подходяща за печене на скара на дървени въглища и с каква марината?
    Аз не вярвам в чудеса!
    Разчитам на тях!

  • #2
    До: Маринована риба

    Аз съм почитател не само на рибата, а изобщо на "единито и пиинито"!
    Според моите разбирания - една много подходяща риба за скара на дървени въглища е шаранът. Приготвен по този начин, той губи голяма част от естествената си мазнина, а същевременно, естественият огън неутрализира присъщата му блатна миризма!
    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

    Коментар


    • #3
      До: Маринована риба

      Първоначално публикуван от Иван Горчев Преглед на мнение
      Коя риба е подходяща за печене на скара на дървени въглища и с каква марината?
      току-що уловената без марината
      - Зверь, самый лютый, жалости не чужд.
      - Я, леди, чужд. Так, значит, я не зверь.

      Коментар


      • #4
        До: Коя риба е най-подходяща за скара?

        Всяка риба трябва да се маринова!
        Времето за мариноване е в зависимост от вида на рибата и какво ще се прави с нея. Мариноването (обработването на месото на рибата с киселина - лимонов сок, траге, лимонена киселина, оцет) се прави за подобряване усвояемостта на белтъчините на рибата. Отделен момент е премахването на тежки и неприятни миризми. При тях може да се третира рибата с разтрошен лед и ледена вода, два и повече часа и след това да се маринова. За скара са подходящи по-тлъстите риби.
        Toyota Hilux 3.0 D4D 2008
        Discovery 2.5 TD5 2000 EX
        Land Rover Discovery 2.5 TDI 1996 EX

        Коментар


        • #5
          До: Коя риба е най-подходяща за скара?

          Аз лично за скара обичам чернокоп. Става невероятен.
          Към него и ако е добавен сос "скурдаля" / някакяв гръцки май/ и приблизителните му съставки, като не твърдя че съм изчерпателен от страна на продуктите ( чесън, кисело мляко! не йогурт), майонеза, сол, лимон).
          Но класика в жанра е и скумрията.
          [U][I]Land Rover Freelander 2.0 D [/I][/U]

          Коментар


          • #6
            До: Коя риба е най-подходяща за скара?

            пъстърва, леко маринована - на дървени въглища...... Няма такъв вкус..... !!

            Коментар


            • #7
              До: Коя риба е най-подходяща за скара?

              Първоначално публикуван от горби Преглед на мнение
              пъстърва, леко маринована - на дървени въглища...... Няма такъв вкус..... !!
              О о о това е наистина вкусно.
              Пробвал съм го преди време в Смолян в механа ли беше " Мечта"
              После в къщи се пробвах, но явно има значение местото и атмосферата
              [U][I]Land Rover Freelander 2.0 D [/I][/U]

              Коментар


              • #8
                До: Коя риба е най-подходяща за скара?

                при пъстървата е много важно да е съвсем прясна - престоялата и особено замразяваната няма нищо общо...
                Баща ми има къща на Панчарево - редовно си ловиме пъстърви от "Плажа" и до един час след хващането вече са на скарата - слагаме само сол и мажем с малко олио... става супер...
                помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117

                Коментар


                • #9
                  До: Коя риба е най-подходяща за скара?

                  Първоначално публикуван от Тедо /LJ73/ Преглед на мнение
                  при пъстървата е много важно да е съвсем прясна - престоялата и особено замразяваната няма нищо общо...
                  Баща ми има къща на Панчарево - редовно си ловиме пъстърви от "Плажа" и до един час след хващането вече са на скарата - слагаме само сол и мажем с малко олио... става супер...
                  Е то всяка риба е добра прясна.
                  А скоро си взех от един магазин САЙРА. Прилича на змийорка но по дебела. Пише " Сайра за скара". Викам си бе айде да опитам тва чудо.
                  Еми не ми хареса. То кой знай колко е седяло . Миришеше на ТАГЯСАЛО не знам така ли се казваше.
                  Та от каде е тазе риба?
                  Тедо ти гледам се занимаваш повече с това.
                  [U][I]Land Rover Freelander 2.0 D [/I][/U]

                  Коментар


                  • #10
                    До: Коя риба е най-подходяща за скара?

                    Цяло лято купувах пастърва от Метро, от рибения щанд..... Гледах я да е прясна все, там с червени хрила.... от рибната борса престанах да купувам риба, откак направиха рибен щанд в Метро... И хигиената е различна и не се мъчат между пет риби да ти вкарат една тяхна прабаба......

                    Коментар


                    • #11
                      До: Коя риба е най-подходяща за скара?

                      Лефер на скара. Сом - пържола зад главата , но рибата да не е много голяма , че е тлъста.

                      Коментар


                      • #12
                        До: Коя риба е най-подходяща за скара?

                        На скара най-обичам филе от толстолоб

                        priap, пробвай сайрата в керемида
                        о 88 з 417 оо 4 - Стоян

                        Коментар


                        • #13
                          До: Коя риба е най-подходяща за скара?

                          И аз имам няколко фаворита (из многото рибоци ставащи за скара)
                          1.Карагьоз- едър, само със сол,черен пипер и зехтин.
                          2.Ципура-в марината от лимонов сок,зехтин,сол,риган.Преди да се маринова му се правят разрези до костта за да поеме вкуса и да се изпече по добре.
                          3.Лаврак-както и да го направите все ще е вкусен.
                          [B][U]NISSAN PATROL Y61 II 3.0TD[/U][/B]

                          Коментар


                          • #14
                            До: Коя риба е най-подходяща за скара?

                            Баща ми беше невероятен риболовец, изваждал е прд мен риба от река, в която всички местни се кълнът, че няма нищо от години, а той за 10 минути надомъкан няколко пъстърви извадени изпод камъните с голи ръце. Та много риба съм видял, ни никога не съм бил фен да я ям, даже като малък ми се гадеше.
                            Така 1 година всичко се промени. Бях май месец в Синеморец и преспах на плажа 2 вечери, дорде не се появи 1 не мързелив граничар да слезе и да ми каже, че колегите му ме гледат вече 2-ри ден от горе и се чудят кой да пратят да ме изгони. Та 1-вата вечер от морето изкочи 1 неопренов човек с шнорхел и яко риба, обиколи който намери по плажа да раздаде риба и дойде накрая при мен. Видя, че няма да се справя сам с печенето и остана да вечеряме заедно, като той приготви рибата. Наниза я на 1 шиш през цялото тяло така, че да мине м/у костите и я пльосна върху жарта. За 0 време стана готова и с 2 движения той тръсна от всяка страна по 1 филенце в чинията а шишО със 'сите кости остана отделно. Е по вкусно нещо не съм ял/само дето бях излял лимона, който си носех незнайно защо само 5 минути преди да се появи рибата/.
                            Та пиша това за да попитам вещите морски риболовци дали това е било паламуд или какво? Спомням си, че имаше същата/роднина/ речна риба...
                            Каквото и де беше, по-вкусна и подходяща за скара риба аз не съм ял...
                            От речните ям с кеф само сом, щука и така наречената "бяла риба"...

                            Коментар


                            • #15
                              До: Коя риба е най-подходяща за скара?

                              До сега не бях писала в кулинарни теми, но нали съм жена - да се отсрамя.На скара стават чудесно: пъстърва, лефер, чернокоп, скумрия, карагьоз. Сигурно има и други. Аз правя една малка гяволия и почти всяка риба става страхотна, без предварително мариноване и други сложни подготовки.. Разтопява се леко половин пакетче масло, в него се слага накълцан или смачкан в машинка чесън и малко магданоз. Когато рибата се опече на скарата от едната страна, се обръща и се маже с тази смес, като се подпъхва от нея и в коремчето на рибата. Когато е готова и се махне от скарата, се намазва с тази смес и другата страна. След това се напръсква с малко лимон. Много е простичко, а има невероятен ефект. Тази рецепта я знам от главен готвач в Шератон. Не понася само на хора, които по принцип не обичат чесън и магданоз. Не върви единствено със скумрия /не знам защо/.

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X