Извинявам се за офф-топика, но до колкото разбирам сте любители на рибата. Миналата година ходих в Кърджали, там в един респорант сервихараха печена риба на жар. Вкусът беше уникален, но нищо не разбирам от риби и начините за приготвянето им. Коя риба е подходяща за печене на скара на дървени въглища и с каква марината?
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Коя риба е най-подходяща за скара?
Свий
X
-
До: Маринована риба
Аз съм почитател не само на рибата, а изобщо на "единито и пиинито"!
Според моите разбирания - една много подходяща риба за скара на дървени въглища е шаранът. Приготвен по този начин, той губи голяма част от естествената си мазнина, а същевременно, естественият огън неутрализира присъщата му блатна миризма!Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!
-
До: Маринована риба
Първоначално публикуван от Иван Горчев Преглед на мнениеКоя риба е подходяща за печене на скара на дървени въглища и с каква марината?- Зверь, самый лютый, жалости не чужд.
- Я, леди, чужд. Так, значит, я не зверь.
Коментар
-
До: Коя риба е най-подходяща за скара?
Всяка риба трябва да се маринова!
Времето за мариноване е в зависимост от вида на рибата и какво ще се прави с нея. Мариноването (обработването на месото на рибата с киселина - лимонов сок, траге, лимонена киселина, оцет) се прави за подобряване усвояемостта на белтъчините на рибата. Отделен момент е премахването на тежки и неприятни миризми. При тях може да се третира рибата с разтрошен лед и ледена вода, два и повече часа и след това да се маринова. За скара са подходящи по-тлъстите риби.Toyota Hilux 3.0 D4D 2008
Discovery 2.5 TD5 2000 EX
Land Rover Discovery 2.5 TDI 1996 EX
Коментар
-
До: Коя риба е най-подходяща за скара?
Аз лично за скара обичам чернокоп. Става невероятен.
Към него и ако е добавен сос "скурдаля" / някакяв гръцки май/ и приблизителните му съставки, като не твърдя че съм изчерпателен от страна на продуктите ( чесън, кисело мляко! не йогурт), майонеза, сол, лимон).
Но класика в жанра е и скумрията.[U][I]Land Rover Freelander 2.0 D [/I][/U]
Коментар
-
До: Коя риба е най-подходяща за скара?
Първоначално публикуван от горби Преглед на мнениепъстърва, леко маринована - на дървени въглища...... Няма такъв вкус..... !!
Пробвал съм го преди време в Смолян в механа ли беше " Мечта"
После в къщи се пробвах, но явно има значение местото и атмосферата[U][I]Land Rover Freelander 2.0 D [/I][/U]
Коментар
-
До: Коя риба е най-подходяща за скара?
при пъстървата е много важно да е съвсем прясна - престоялата и особено замразяваната няма нищо общо...
Баща ми има къща на Панчарево - редовно си ловиме пъстърви от "Плажа" и до един час след хващането вече са на скарата - слагаме само сол и мажем с малко олио... става супер...помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117
Коментар
-
До: Коя риба е най-подходяща за скара?
Първоначално публикуван от Тедо /LJ73/ Преглед на мнениепри пъстървата е много важно да е съвсем прясна - престоялата и особено замразяваната няма нищо общо...
Баща ми има къща на Панчарево - редовно си ловиме пъстърви от "Плажа" и до един час след хващането вече са на скарата - слагаме само сол и мажем с малко олио... става супер...
А скоро си взех от един магазин САЙРА. Прилича на змийорка но по дебела. Пише " Сайра за скара". Викам си бе айде да опитам тва чудо.
Еми не ми хареса. То кой знай колко е седяло . Миришеше на ТАГЯСАЛО не знам така ли се казваше.
Та от каде е тазе риба?
Тедо ти гледам се занимаваш повече с това.[U][I]Land Rover Freelander 2.0 D [/I][/U]
Коментар
-
До: Коя риба е най-подходяща за скара?
Цяло лято купувах пастърва от Метро, от рибения щанд..... Гледах я да е прясна все, там с червени хрила.... от рибната борса престанах да купувам риба, откак направиха рибен щанд в Метро... И хигиената е различна и не се мъчат между пет риби да ти вкарат една тяхна прабаба......
Коментар
-
До: Коя риба е най-подходяща за скара?
И аз имам няколко фаворита (из многото рибоци ставащи за скара)
1.Карагьоз- едър, само със сол,черен пипер и зехтин.
2.Ципура-в марината от лимонов сок,зехтин,сол,риган.Преди да се маринова му се правят разрези до костта за да поеме вкуса и да се изпече по добре.
3.Лаврак-както и да го направите все ще е вкусен.[B][U]NISSAN PATROL Y61 II 3.0TD[/U][/B]
Коментар
-
До: Коя риба е най-подходяща за скара?
Баща ми беше невероятен риболовец, изваждал е прд мен риба от река, в която всички местни се кълнът, че няма нищо от години, а той за 10 минути надомъкан няколко пъстърви извадени изпод камъните с голи ръце. Та много риба съм видял, ни никога не съм бил фен да я ям, даже като малък ми се гадеше.
Така 1 година всичко се промени. Бях май месец в Синеморец и преспах на плажа 2 вечери, дорде не се появи 1 не мързелив граничар да слезе и да ми каже, че колегите му ме гледат вече 2-ри ден от горе и се чудят кой да пратят да ме изгони. Та 1-вата вечер от морето изкочи 1 неопренов човек с шнорхел и яко риба, обиколи който намери по плажа да раздаде риба и дойде накрая при мен. Видя, че няма да се справя сам с печенето и остана да вечеряме заедно, като той приготви рибата. Наниза я на 1 шиш през цялото тяло така, че да мине м/у костите и я пльосна върху жарта. За 0 време стана готова и с 2 движения той тръсна от всяка страна по 1 филенце в чинията а шишО със 'сите кости остана отделно. Е по вкусно нещо не съм ял/само дето бях излял лимона, който си носех незнайно защо само 5 минути преди да се появи рибата/.
Та пиша това за да попитам вещите морски риболовци дали това е било паламуд или какво? Спомням си, че имаше същата/роднина/ речна риба...
Каквото и де беше, по-вкусна и подходяща за скара риба аз не съм ял...
От речните ям с кеф само сом, щука и така наречената "бяла риба"...
Коментар
-
До: Коя риба е най-подходяща за скара?
До сега не бях писала в кулинарни теми, но нали съм жена - да се отсрамя.На скара стават чудесно: пъстърва, лефер, чернокоп, скумрия, карагьоз. Сигурно има и други. Аз правя една малка гяволия и почти всяка риба става страхотна, без предварително мариноване и други сложни подготовки.. Разтопява се леко половин пакетче масло, в него се слага накълцан или смачкан в машинка чесън и малко магданоз. Когато рибата се опече на скарата от едната страна, се обръща и се маже с тази смес, като се подпъхва от нея и в коремчето на рибата. Когато е готова и се махне от скарата, се намазва с тази смес и другата страна. След това се напръсква с малко лимон. Много е простичко, а има невероятен ефект. Тази рецепта я знам от главен готвач в Шератон. Не понася само на хора, които по принцип не обичат чесън и магданоз. Не върви единствено със скумрия /не знам защо/.
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар