Проверката е направена след подаден сигнал от потребител, че в ресторант е получил лист-меню, в което е отбелязано риба морски език на плоча 100 гр. – 18 лв., предаде "Фокус".  При заплащане на сметката в издадения документ е отразена сума за морски език – 270 лв. В разговор с управителя на ресторанта потребителят е уведомен, че цената е за цяла прясна риба, която се мери на основа избора на клиента.
Нарушението се състои в това, че търговецът е предоставил чрез лист-меню заблуждаваща информация на потребителите за начина на изчисляване на цената на порцията морски език на плоча. Цената на рибата се определя след като се установи теглото на цяла прясна риба и се изчислява цената за 100 гр. живо тегло - 18 лв.
При получаване на менюто, потребителят очаква, че всички цени и грамажи са обявени за готов продукт, който реално получава. Информацията в съставеното лист-меню е предназначена за потребителите. Те вземат решение за поръчка и покупка въз основа на възприетото в менюто по отношение на цената и грамажа. Нормалното очакване на всеки потребител е да получи една порция риба морски език на плоча с цена 18 лв. за порция от 100 гр. В менюто никъде не е посочено по ясен и категоричен начин, как се сервира този вид риба и че посочената цена и грамаж се отнася за жива риба.
При упражняване на своята дейност търговецът е използвал заблуждаваща нелоялна търговска практика, тъй като изготвеното лист-меню съдържа непълна информация при обявяване цената на съответната риба и следователно е подвеждаща, се казва в съобщението на КЗК. Засега не се уточнява каква ще е глобата за кръчмаря.